Poolshoogte 2022

Loopt van 1 juli t/m 3 juli

cross-over

1 juli 2022 00:00 - 3 juli 2022 20:00 Havenkwartier Deventer

Poolshoogte 

Op 1, 2 en 3 juli presenteren wij aan jullie, Poolshoogte!

Poolshoogte is het makersfestival in het Havenkwartier van Deventer tijdens Deventer op Stelten.

Tijdens Poolshoogte presenteert het Theaterschip in samenwerking met Deventer op Stelten een programma van jonge podiumkunstmakers. Het werk dat je kan verwachten zal gericht zijn op een jong publiek en is brutaal, rauw, soms experimenteel en maatschappelijk geëngageerd. Poolshoogte biedt niet alleen ruimte aan deze jonge professionals, maar ook aan jongeren die aan de vooravond staan van het kunstvakonderwijs.

Poolshoogte presenteert 17 voorstellingen/performances bestaande uit acrobatiek, theater, dans, muziektheater en clownesk cabaret.

Alleen voor de voorstellingen geprogrammeerd in de theaterzaal van het Theaterschip is een gratis reservering noodzakelijk. De buitenvoorstellingen op het festival terrein zijn vrij toegankelijk.

Voorstellingen Poolshoogte 

Informatie over voorstellingen en tickets vind je onder het kopje ‘praktische informatie’.

De Werf met HET KANSRIJK 

Speeldata:

 • vrijdag 1 juli
  • 20.00
 • zaterdag 2 juli
  • 13.00 en 15.15
 • zondag 3 juli
  • 14.15 en 16.30

De Werf presenteert, HET KANSRIJK onder regie van Theater Gajes. De Werf is een samenwerkingstraject tussen het Theaterschip, NJON (Nationale Jeugdorkesten Nederland) en Theater Gajes.

Welkom in HET KANSRIJK, het land waar je kunt winnen! Waar iedereen succesvol kan zijn! Waar iedereen kan bereiken wat hij wil!
In HET KANSRIJK wordt je meengenomen in een waanzinnige ervaring. Onder leiding van jouw eigen groepsleider kom je oog in oog te staan met jouw rivalen. De wedstijdleiding bepaalt de regels, maar jij maakt het verschil, want inzet en doorzettingsvermogen lonen. Opdat de beste winnen mag…

Een beeldende, muzikale familievoorstelling over kansenongelijkheid. Maakt het uit waar je wieg staat en wat zijn de consequenties daarvan? Hoe maakbaar is het leven? Is het zo dat arbeid loont? In deze buitenvoorstelling wordt een groot spel gespeeld. De winnaars winnen een mooie prijs….dus laten we spelen! Opdat de beste winnen mag…

Luuk Brantjes met L O N E

Speeldata:

 • vrijdag 1 juli
  • 21:15
 • zaterdag 2 juli
  • 14.30 en 16.15

L O N E is een abstracte solo circusperformance die de balans opmaakt tussen alleen of eenzaam zijn. In een wereld waar we constant met elkaar verbonden zijn, is een angst voor alleen zijn gegroeid. In deze voorstelling wordt de nadruk gelegd op de vreugde, de schoonheid en de rust die met alleen zijn gepaard kan gaan.
L O N E is een eerbetoon aan de singles, aan de vrijbuiters, aan ieders inventieve ik.

Joley Groeizaam (choreo Ruben Chi) – Solitude 

 • zaterdag 2 juli
  • 20.30
 • zondag 3 juli
  • 13.30 en 15.30

In Solitude toont choreograaf en dansmaker Ruben Chi de hoogtes en dieptes van stilte en eenzaamheid, als mens én als kunstenaar. Want in 2020 viel de wereld even stil. Chi merkte: in die stilte blijft alleen je eigen stem over. De vraag is, wie durft te luisteren – en wie loopt ervoor weg?

In Solitude neemt de 20-jarige hiphop/battle danser Joley ‘Pairodime’ je mee op een inner journey. Een expressieve hiphop-danssolo over de caleidoscoop aan emoties en confrontaties met jezelf in eenzaamheid. En de kracht die schuilt in de confrontatie met je eigen stilte.

MONKI met 60% banaan

Speeldata:

 • vrijdag 1 juli
  • 22:15
 • zaterdag 2 juli
  • 19.30 en 21.30

Storytelling/circus; Benjamin Monki Kuitenbrouwer onderzoekt de komende jaren waar onze cynische blik op de mens vandaan komt en wat de sociale consequenties zijn van een negatief wereldbeeld. Met behulp van gekleurde elastieken vormt hij grafieken tussen een aantal meters hoge palen waar hij als acrobaat in klimt. Met data over extreme armoede, kindersterfte en de ozonlaag zwaait Professor Monki tussen zijn palen heen en weer om zijn punt duidelijk te maken.

Het Theaterschip met Faithless 

Speeldata:

 • vrijdag 1 juli
  • 22:15
 • zaterdag 2 juli
  • 12:30
 • zondag 3 juli
  • 14.30

Faithless is een explosieve cocktail van verveling en dadendrang. Een razende rollercoaster die rakelings langs de afgrond van het bestaan scheert. In deze coming-of-age volgen we de generatie die boven alles kinderen van een economisch systeem zijn.
Op weg naar de top is weinig plaats – pompen of verzuipen het devies. Doordrenkt met bier, opgezweept door allesverzengende stiltes en lamgelegd door indringende technobeats vechten vier jongvolwassenen zich een weg naar de uitgang van de avond: een pijnlijk eerlijke morning-after.

Concept en regie: Jordi Kwakkel
Tekst: Roos Voorhorst
Dramaturgie: Sophie Cohlen
Spel: Elias Alshoufi, Fleur Janssen, Jisk Huizing, Nina Dijkstra, Yentl Pattynama
Fotografie: Stefan Lucassen

SubSub met ROUWKOST

 • zondag 3 juli
  • 10.30 – 12:00

ROUWKOST een voorstelling over verlies, rouw, dood, identiteit en verbinding.

Mensen mogen pas doodgaan als ze een ‘mooi’ leven achter de rug hebben. Anders voelt het oneerlijk en onterecht. Toch verliezen elk jaar meer dan 6000 kinderen één of beide ouders aan de dood. Daarnaast overlijden er ook broers, zussen en andere dierbaren. De dood is onlosmakelijk met het leven verbonden. Ondanks dat, is er in onze cultuur weinig aandacht voor de dood en hoe daar mee om te gaan. In onze nieuwste voorstelling ROUWKOST nemen we je mee in het rouwproces van twee jongeren, Mitch en Aïsha, broer en zus, die hun moeder verliezen en daarmee een stukje van zichzelf. Er is te zien hoe Mitch en Aïsha elkaar steeds minder begrijpen. Met Rouwkost doorbreken we het taboe rond rouw en de dood en laten we het rouwproces van jongeren die één van hun ouders verliezen zien. Hoe werkt dat? Hoe beïnvloedt de dood je leven, wat blijft er over van je identiteit en hoe kan je de draad weer oppakken?

De Maakers (Theatermakerij/Nederlandse Reisopera) met Zauberflöte – Wat als de leugen regeert

Speeldata:

 • zaterdag 2 juli
  • 15:00

De Maakers spelen Zauberflöte-Wat als de leugen regeert. Tien jonge acteertalenten en twee muzikanten werken onder leiding van het professionele Maakers-team aan hun eigen versie van de bekendste opera van Mozart: Die Zauberflöte. De Maakers spelen in hun eigen bewerkte versie maar liefst 19 rollen. In de muziektheatervoorstelling lijkt het of niemand controle heeft op wat er gebeurt. Behalve Sarastro, die met zijn technische constructies personages lijkt te kunnen beïnvloeden. Er wordt gelogen, gezwegen en bedrogen, er vinden beproevingen plaats en in een ultieme quiz bepaalt het goede of slechte antwoord over leven en dood.
Zauberflöte-wat als de leugen regeert is een spannend sprookje met een vleugje horror, liefde en humor.
De composities zijn geïnspireerd door de muziek van Mozart en onder leiding van componist Thijs Borsten door De Maakers zelf bewerkt

Jeugdtheaterschool Zuidoost met Bovenkamer

Jongeren hebben de afgelopen jaren veel te verduren gehad.
De druk die ze voelen groeit met de minuut, het gevoel van echt leven lijkt soms te verdwijnen.
Wat doet dit met jongeren? Mogen ze nog plezier maken? De wereld ligt toch aan hun voeten? Is er nog wel hoop? In Bovenkamer gaan we een experiment aan, we voegen namelijk weer hoop toe.
Geen zwart wit maar kleur, geen hangende mondhoeken maar trotse blikken. Dit alles speelt zich af in de gevoelsregulatie kamer van proefpersoon XYZ45, oftewel, in de Bovenkamer. In deze kamer ontmoeten we; zelfverzekerd, boos, blij, verdriet, jaloezie, paniek en verliefd. Echter, er zijn maar zeven plekken in de gevoelsregulatie kamer… Hoop is nummer acht.
Moet er iemand vertrekken? Kan dat wel?

Spel: Britney, Alex, Avani, Elina, Jendayi, Navareno, Rosalina en Ebisa
Regie: Robbie Wallin, Joshua Halman, Emése van der Steen

De Noorderlingen met De Kindertafel

Ja, waarom zou niemand dát verhaal verteld hebben?

Een begrafenisdiner,

aan de kindertafel.

Laten we aanvallen.

Vind je het lekker, mam?

Er was helemaal geen stroomstoring.

Het eten wordt koud.

Angst heeft nog nooit zo goed gesmaakt.

Zinderend.

Onder leiding van Tim van der Molen presenteert Fase 3 met een vleugje Fase 2 van De Noorderlingen de theatrale vondsten van het afgelopen half jaar theaterles.

Praktische informatie 

Hieronder vind je praktische informatie over Poolshoogte

 • Het terrein is te bereiken met de fiets, bus of lopend. Parkeren is alleen mogelijk in parkeergarages in de stad. Het terrein (Havenkwartier) is op loopafstand van de stad.
 • Gratis tickets zijn te reserveren voor de voorstellingen van het Theaterschip, SubSub en De Maakers. LET OP er zijn 40 tickets per voorstelling beschikbaar. Voor de rest van de programmering is geen ticket vereist. dit betreft namelijk buitenvoorstellingen.
 • Voor de voorstellingen van Jeugdtheaterschool Zuidoost en De Noordelingen zijn GEEN tickets beschikbaar. Deze voorstellingen zijn besloten.
 • Klik hier voor de huisregels van Poolshoogte.
Naar de agenda

Datum en tijd

 • Datum: 1 jul

Locatie

Havenkwartier Deventer

Prijs en reserveren

Tickettype Prijs Winkelmand
Het Theaterschip - Faithless 1 juli € 0 Tickets Uitverkocht
Het Theaterschip - Faithless 2 juli € 0 Tickets Uitverkocht
Het Theaterschip - Faithless 3 juli € 0 Tickets Uitverkocht
Subsub - ROUWKOST 3 juli € 0 Tickets Uitverkocht
De Maakers - Die Zauberflöte 2 juli € 0 Tickets Uitverkocht