3

Klassespel

De doorlopende theaterleerlijn Klassespel wordt aangeboden op 3 niveaus binnen het primair onderwijs: voor de onder-, midden- en bovenbouwgroepen.

  • Voor elk niveau zijn 5 theaterlessen ontwikkeld.
  • Een theaterles duurt 30 tot 45 minuten.
  • Elke theaterles bestaat uit 3 theateroefeningen: een energizer of concentratieopdracht, een verdiepende opdracht en een eindopdracht waar vaak zelf aan een scène gewerkt kan worden.
  • De oefeningen zijn ook los van elkaar te gebruiken.
  • Alle oefeningen kunnen gedaan worden in het klaslokaal.

De oefeningen uit de theaterlessen zijn ook apart te gebruiken, bijvoorbeeld om tussen de lessen door een energizer of juist een concentratieoefening te doen. Zo zijn er opdrachten die eenvoudig zijn te gebruiken bij een ander vak, zoals taal- of geschiedenisles.

Er zijn opdrachten die helpen bij de sociaal-emotionele ontwikkeling, maar ook oefeningen waarmee je een mooie presentatie kunt maken die je meteen voor publiek kunt spelen. Aan de hand van de iconen bij de oefeningen zie je hoe je deze kunt gebruiken.

wat we bieden

Alle leerkrachten van scholen die gebruikmaken van Klassespel kunnen inloggen op de digitale leeromgeving. Hierop worden alle opdrachten helder omschreven en worden indien nodig voorbeelden gegeven in de vorm van tekst en filmpjes.

Theaterlessen geven in het onderwijs is geen vanzelfsprekendheid. Daarom start de doorlopende theaterleerlijn met een kennismakingstraining en volgen er voorbeeldlessen, een tweede training en coachlessen op school, gegeven door een vakdocent van het Theaterschip. Hierin worden leerkrachten wegwijs gemaakt in de digitale leeromgeving Klassespel en worden basisvaardigheden van spel en spelbegeleiding behandeld. Een traject eindigt met een evaluatie op school.

7