Cultuur en Onderwijs

Het Theaterschip biedt een breed programma aan van workshops, projectdagen, talentontwikkeling en voorstellingen.
Een programma waarbij zowel de intrinsieke als excentrieke waarde aan bod komt. Oftewel cultuur als doel of cultuur als middel.
‘Wat doe jij?’ is als voorstelling een goed voorbeeld van de excentrieke waarde van cultuur. Het project is te typeren als inspringtheater en gaat over sociale thema’s als groepsdruk, buitenbeentje en pesten. Deze voorstelling wordt jaarlijks meer dan 50 keer gespeeld. We worden daarbij financieel ondersteund door het NUT.
Maar workshops als stagecombat of zwaardvechten worden ook vaak ingezet op groepsdynamiek en teambuilding.

Hieronder vindt u een greep uit ons brede aanbod. Dit aanbod dient als voorbeeld voor onze diversiteit. Uw vraag zal altijd leidend zijn voor ons. Cultuureducatie programma’s van het Theaterschip kunnen betaald worden met de cultuurkaart.

Projectdagen

Vanuit verschillende disciplines kan het Theaterschip  projectdagen verzorgen rondom door u opgegeven thema’s die wel of niet aan het einde van een projectdag worden getoond. In deze projectdagen spelen de leerlingen de hoofdrol.
Projectdagen zijn altijd multidisciplinair en kunnen worden gegeven aan groepen van 50 tot 250 leerlingen.
De projectdagen kunnen op school worden verzorgd of op locatie in het Havenkwartier in Deventer.

De projectdagen beginnen met een workshopcarrousel waar leerlingen minimaal 2 verschillen workshops volgen. Na de pauze specialiseren de leerlingen zich in 1 discipline waarmee ze naar een eindpresentatie werken. Het laatste deel van de dag bestaat uit het samenvoegen van de verschillende disciplines en het presenteren aan publiek.

Workshops

Het Theaterschip biedt een breed scala aan workshops. De workshops kunnen wij geven op de school of op locatie in het Havenkwartier. De theater gerelateerde workshops kunnen worden gegeven aan groepen tot maximaal 20 personen. De dansworkshops tot 30 personen en de slagwerk workshops tot 75 personen. Enkele voorbeelden zijn:

Improvisatietheater

Middels eenvoudige spelopdrachten leert de leerling, al dan niet in wedstrijd verband, te improviseren vanuit alledaagse situaties.

Maskertheater

Met commedia maskers die de primaire emoties uitbeelden leren leerlingen middels fysiek spel te acteren.

Muziektheater

Een mix van theater, dans, muziek en beeldende kunst.

Bewegingstheater

Deze workshop leert je hoe je je lichaam kan gebruiken om een theatrale vorm te geven aan je fascinaties.

Hiphop Blend

Hiphop Blend is een danservaring gericht op explosiviteit, dynamiek en ‘low’ dansen.

Moderne dans

Vrijere, expressieve bewegingsvormen waarbij natuurlijke aspecten als gewicht, zwaartekracht, adem, spanning en ontspanning een belangrijke rol spelen.

Stage Combat

Schoppen, slaan en haren trekken. Vechten op de speelvloer zonder elkaar pijn te doen.

Zwaardvechten

Zwaardvechten is snelheid, balans en explosiviteit, en dit leer je met veilige zwaarden zodat er geen gewonden vallen.

Slagwerk

In deze workshop maak je muziek met olie-vaten, bezems, emmers, bloembakken, vuilnisbakken en nog veel meer vreemde dingen.

Camera Acteren

Met een camera op je gericht gaan de meesten zich anders gedragen. Het spelen voor de camera vraagt andere vaardigheden dan het spelen op het toneel of in het theater. Tijdens deze workshop zet je de eerste stappen als acteur voor een camera.

Fotografie

De leerling leert over belichting en compositie bij het maken van een portret met je eigen mobiel: de ultieme selfie.

CKV en Kunstklassen

Ons workshop programma bieden wij ook aan in meer verdiepende context.
Gedurende meerder uren wordt op 1 dag of verspreid over een langere periode onderwerpen en disciplines intensiever behandeld.

De leerlingen maken daardoor niet meer alleen kennis met de verschillende vormen van podiumkunsten maar krijgen meer handvatten aangereikt. Daarmee kunnen ze na de verdiepende workshops zelfstandig aan de slag gaan tijdens binnenschoolse of buitenschoolse projecten.

Proeftuin Talentontwikkeling

Samen met het Kameroperahuis uit Zwolle heeft het Theaterschip een proeftuin talentontwikkeling muziektheater ontwikkeld die tussen 2017 en 2020 gestalte moet krijgen.
In deze proeftuin zoeken wij samen met het voortgezet onderwijs naar een gezonde en logische aansluiting van binnenschoolse en buitenschoolse cultuureducatie.
Mocht u als school geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan deze proeftuin dan kunt u contact met ons opnemen.
Ons beknopte plan vindt u hier.

Voorstellingen

Het Theaterschip maakt geregeld voorstellingen die geschikt zijn voor het voortgezet onderwijs. Momenteel kunt u de volgende voorstellingen boeken:

De muziektheaterproductie ‘Storm in mijn Hoofd’. De tweede voorstelling die wordt gemaakt in samenwerking met het Kameroperahuis uit Zwolle.

De jaarlijkse terugkomende voorstelling ‘Wat doe jij?‘.

Meer informatie

Voor meer informatie of een concrete vraag over hoe wij uw vraag kunnen matchen met ons brede aanbod mailt u naar erik@theaterschip.nl of bel tijdens kantoortijden naar 0570-547737.

Boek nu onze schoolvoorstelling

Wat doe jij