Storm in mijn Hoofd

schoolvoorstelling VO

De voorstelling

‘Storm in mijn Hoofd’ is een muziektheaterproductie vrij gebaseerd op de roman ‘Bint’ van F. Bordewijk. De voorstelling is speciaal gemaakt voor de onderbouw in het voortgezet onderwijs in de provincie Overijssel en Gelderland.

Het verhaal De leerlingen van klas 4d zitten weggestopt in de kelder van de school. De directeur heeft alle leerlingen waarvan hij vindt dat ze mislukt zijn door gebrek aan intelligentie, gebrek aan een warm thuis of aan schoonheid bij elkaar gezet. De klas wordt met harde hand geregeerd, een ijzeren discipline opgelegd. Tucht en regelmaat wordt de maat. Afwijkend gedrag of afwijkende meningen worden niet getolereerd. Het verhaal wordt vertelt vanuit klas 4d zelf. Met tekst, slagwerk en urban dance krijgt de klas een eigen vorm en stem. Klas en docent gaan de machtsstrijd aan tussen chaos en tucht, tussen eigenheid en discipline.

De cast bestaat naast professionals uit getalenteerde jongeren uit Overijssel en Gelderland.

Regie  Céline Hoex

Teksten Ischa den Blanken

Muziek Stan Verberkt

Vormgeving  Aimée Gersons

Choreografie Elena Iachininoto

Recensie Theaterkrant

Citaat uit recensie van Henri Drost

Alleen het beste is goed genoeg voor De Bree. En dus eist hij een stalen tucht en ijzeren discipline. ‘Wie mij overleeft, overleeft alles’, is zijn motto. We bevinden ons in klas 4D, in de vrije bewerking die Ischa den Blanken maakte van Bordewijks korte roman Bint (1934) en het hoofdstuk ‘De hel’ in het bijzonder.

Luidruchtig betreden de leerlingen uit lockers die de achterwand vormen het speelvlak dat hier tevens het klaslokaal is. Tafels staan schots en scheef, er wordt geruzied, gepest en verveeld een zak chips leeg gegeten. Alleen Luka zit op haar plaats. Deze klas een puinhoop noemen, is een understatement. Luidruchtig begeleid door Frans Kemna en Tom Strik, in een mooie soundscape van Stan Verberkt die elektronica en live percussie combineert, escaleert het dan ook snel.

Wat Storm in mijn hoofd zo geslaagd maakt, is niet alleen de bewerking van Den Blanken en de muziek van Verberkt, maar evenzeer hoe in de regie van Hoex professionals en (soms al redelijk ervaren) jonge spelers – ik gebruik bewust het woord ‘amateur’ niet – samen een sterke en gelaagde voorstelling maken die vele speelbeurten verdient.

De Proeftuin: Talent in Ontwikkeling

De voorstelling Storm in mijn Hoofd is een onderdeel van De Proeftuin Talent in Ontwikkeling: een cultuureducatietraject voor de onderbouw in het voortgezet onderwijs in de provincie Overijssel en Gelderland. Dit educatietraject is een initiatief van Kameroperahuis Zwolle en Het Theaterschip uit Deventer. De voorstelling wordt gemaakt door makers van Kameroperahuis (jonge professionals aan het kunstvakonderwijs) en jonge makers en spelers van Het Theaterschip (de jongeren voorafgaand aan het kunstvakonderwijs). Daarmee wordt vorm gegeven aan een keten van talentontwikkeling, waarbij lange leerlijnen en een leven lang leren centraal staan; talent is immers nooit uitontwikkeld. De samenwerking is uniek omdat professionals, semi-professionals en amateurs in hun ontwikkeling aan elkaar worden gekoppeld en verbindingen aan gaan.

Educatie Carrouseldagen

In de periode na het bezoeken van de voorstelling kan een school deelnemen aan de Proeftuin carrouseldagen. Hierbij maken leerlingen via workshops kennis met verschillende (podium)kunsten. Per carrouseldag kunnen er 100 leerlingen deelnemen. Iedere workshop duurt 1,5 uur en daarna rouleren ze naar de volgende workshop. Disciplines die voorbij komen zijn: Spel, Muziek, Tekstschrijven, Decor & kostuums, Zang en Urban dance. Deze dag vindt plaats op school.

Zodoende hebben alle leerlingen aan het eind van de dag kennisgemaakt met verschillende disciplines en ontdekt waar hun affiniteit en mogelijk talent ligt. Met de carrouseldagen willen wij leerlingen in aanraking laten komen met verschillende vormen van (podium)kunsten. Daarmee hopen we hen te enthousiasmeren voor verschillende kunstvormen en cultuurcompetenties bij brengen.

Doelgroep

Storm in mijn hoofd is geschikt voor leerlingen van alle niveaus vanaf leerjaar twee van het voortgezet onderwijs.

Speellocatie

De voorstelling wordt gespeeld in het theater van het Huis voor de Amateurkunst (Scheepvaartstraat 9, 7411 MB Deventer)

Voor scholen buiten Deventer kan busvervoer georganiseerd worden van en naar de voorstelling. Zie kosten voor meerprijs per persoon. 

Kosten

€ 7,50 per bezoeker (leerlingen en begeleiders)
€ 12,50 per bezoeker (leerlingen en begeleiders) inclusief busvervoer voor scholen buiten Deventer.

Speelperiode

De speelperiode is dit najaar in week 42/44/45/46/47/50/51 van maandag t/m vrijdag.

De vaste speeltijden zijn om 11:00 en 14:00. De voorstelling bedraagt 50 minuten met de mogelijkheid tot een nagesprek van 15 minuten.

Let op: per voorstelling is er ruimte voor ± 100 leerlingen.

 

Boek nu

Voor meer informatie kunt u mailen naar verkoop@theaterschip.nl.

Naar de agenda