Theater Na de Dam

Theater

Theater Na de Dam

(inschrijven is niet meer mogelijk)

Onder de naam Theater Na de Dam worden op 4 en 5 mei 2019 door het hele land meer dan 100 voorstellingen tegelijkertijd gespeeld. ID Theatre Company (IDTC) en het Theaterschip slaan de handen ineen en maken de Deventer jongerenversie. Een performance op straat gebaseerd op interviews met ouderen over hun herinneringen of die van hun familie van de tweede wereldoorlog. Onder leiding van de makers van IDTC, geassisteerd door een jonge maker van het Theaterschip, gaan de jongeren van het Theaterschip aan de slag met interviews, schrijven en verschillende theaterdisciplines om zo te komen tot een theatrale beleving van het verhaal.

“Lege stoelen”

Midden op een plein staan tafels en aan elke tafel zit een jong iemand tegenover een lege stoel. Wilt u weten wie er op die lege stoel heeft gezeten?

Tijdens de performance op straat nodigen de spelers mensen uit aan hun tafel, om ze getuige te laten zijn van dit verhaal. Na afloop krijgen ze een uitnodiging voor een moment later op de dag. Dit is het tijdstip wanneer alle tafels 1 lange tafel vormen en een gezamenlijke performance (beweging/dans) plaatsvindt, waarna we drinken op de vrijheid.

Overige informatie

Alle spelers zullen zelf een interview afnemen bij iemand die de oorlog heeft meegemaakt of die een familieverhaal over de oorlog te vertellen heeft. IDTC en het Theaterschip gaan op zoek naar ouderen die geïnterviewd kunnen worden. Natuurlijk kunnen spelers ook iemand interviewen uit de eigen omgeving, bijvoorbeeld hun opa, oma of een bekende.

Naar aanleiding van de interviews maakt iedere speler onder begeleiding van de makers van IDTC en het Theaterschip een eigen presentatie die tijdens de voorstelling één op één aan het publiek wordt getoond. Het kan gaan om een monoloog, een filmpje, muziek, dans of tekening; er kan multidisciplinair worden gewerkt.

Voor wie

Voor iedereen van 12 jaar en ouder.

Wanneer

Repetities vinden plaats bij het Theaterschip op de volgende momenten:

22 maart 19.00 – 22.00 uur
8 april 19.00 – 22.00 uur
13 april 11.00 – 17.00 uur
Optioneel een repetitie op 14 april 11.00 – 17.00 uur
15 april 19.00 – 22.00 uur
21 april 11.00 – 17.00 uur
22 april 19.00 – 22.00 uur
28 april 11.00 – 17.00 uur
4 mei van 16.00 – 18.00 uur

De voorstelling wordt gespeeld op 4 en 5 mei (exacte tijdstippen volgen nog)
Zorg dat je op 4 mei beschikbaar bent tussen 18.00 en 22.30 uur (daarvoor nog repetitie uren) en op 5 mei tussen 12.00 en 15.30 uur.
Het interview moment tussen spelers en ouderen vindt plaats tussen 22 maart en 8 april
Op 20 april van 11.00 tot 17.00 uur is de landelijke samenkomst dag van Theater Na de Dam in Amsterdam. Houd dus rekening met reistijd

Kosten

Er zijn geen kosten verbonden voor deelname aan dit project
De reiskosten van en naar Amsterdam op 20 april worden vergoed

Inschrijven

Inschrijven kan middels het inschrijfformulier op deze pagina
Inschrijven gaat op volgorde van aanmelding, er is een beperkt aantal plekken beschikbaar
Inschrijven kan tot uiterlijk 15 maart of zolang er plek beschikbaar is
Belangrijk is dat je op de genoemde data aanwezig kunt zijn

Docenten

Elena Iachininoto

Choreografie


Geboren op 20 februari 1993 in Verona (Italië), half Italiaans en half Nederlands. Altijd met dans bezig geweest, is Elena op haar 19e naar Nederland verhuisd om de Fontys dansopleiding in Tilburg te volgen en is in 2017 afgestudeerd als professionele danseres in moderne dans en danstheater. Naast haar werk als professionele danseres is zij actief als dans docent, choreografe en dramaturg in heel Nederland.

Marjan Barlage

Regie


Marjan Barlage studeerde 1999 af aan de Toneelacademie Maastricht en maakt multidisciplinaire en interculturele montagevoorstellingen over de actualiteit. Specifiek voor haar werkwijze is dat ze altijd werkt vanuit het materiaal van de performers zelf. Sinds 2016 heeft ze ID Theatre Company samen met Sassan en Kasper. Daarnaast werkt ze als docent op de hogeschool voor de kunsten van Amsterdam en Arnhem en geeft ze masterclasses montage in het veld.

Sassan Saghar Yaghmai

Choreografie


Sassan Saghar Yaghmai studeerde 1991 af aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, dans. Sindsdien is hij werkzaam als danser, docent & choreograaf. Zijn voorstellingen zijn geëngageerd en gaan over authenticiteit; de kracht van het individu versus de groep. Zijn stijl is multidisciplinair, cultureel divers en spreekt een breed publiek aan. Hij is vakdocent op de AHK Theaterdocent, geeft les op andere kunstvakopleidingen en is onderdeel van ID Theatre Company.

Tom Strik

Tekst


Tom Strik is acteur en spoken word artiest. Tom is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen, samenwerkingen en combinaties. Zo integreert hij spoken word in theatervoorstellingen en met zijn live act SPROKEN combineert hij spoken word met elektronische muziek. Door zijn theaterachtergrond zie je theatraliteit in het werk van Tom terug. Vanaf 2018 is Tom aangesloten als schrijver, voice-over en spoken word artiest bij ‘Spoken Agency’. Hij heeft o.a. geschreven voor Scotch&Soda, VanWonen, Pakhuis de Zwijger, GroenLinks en de Volksbank.

Naar de agenda