Poolshoogte

Loopt van 2 juli t/m 4 juli

Festival

Info

Tijdens Poolshoogte nodigt het Theaterschip professionele organisaties die zich bezighouden met talentontwikkeling van jongeren binnen de podiumkunsten, uit om met een groep naar Poolshoogte te komen.

Een weekend lang werken we met deze alle groepen samen en zoeken we de verbinding en verdieping op. Er is voor alle deelnemende groepen ruimte is voor het tonen van (korte) voorstellingen, het geven en volgen van masterclasses en uitwisseling in de vorm van bijvoorbeeld nagesprekken.

hieronder lees je de verschillende programmaonderdelen die worden ingevuld door het Theaterschip, SubSub en de Noorderlingen.

Workshops met presentatie

De maaksessies vinden gedurende het hele weekend op verschillende momenten plaats en worden geleid door professionele makers van de Noorderlingen en het Theaterschip. In diverse stappen gaan we een presentatie creëren from scratch vanuit het thema “En nu…”. We beginnen op vrijdagavond in 3 groepen, gaan daar op zaterdag in dezelfde groepen mee verder en op zondagmiddag is de uiteindelijk presentatie.

Elke maker werkt vanuit hetzelfde thema, maar starten vanuit een andere invalshoek.

Theatergezelschappen

Zoals benoemd nodigen wij 2 professionele organisaties uit.

De volgende organisaties zullen deelnemen aan Poolshoogte 2021

SubSub

Met jonge acteurs tussen de 15-25 jaar maken we toegankelijke theatervoorstellingen voor jongeren, maar de voorstellingen worden zo gemaakt dat ze ook aansprekend zijn voor elk publiek van 12-90 jaar. Altijd leggen we de verbinding naar de tijd waarin wij leven, of we nu een oude klassieker spelen of een nieuw geschreven stuk. Belangrijk is dat het actueel is en in de tijdgeest en het denken van de wereld waarin wij nu leven past.

Dit doen wij door middel van vlot teksttheater. De voorstellingen van SubSub hebben een eigen stijl. Ze zijn over het algemeen snel, montageachtig en met humor, zonder de kern van het stuk uit het oog te verliezen. Vaak zijn er crossovers met andere disciplines zoals zang en dans. Door intensieve samenwerking met vormgevers, hebben de voorstellingen een eigen abstracte uitstraling die de verbeelding van de toeschouwer nog meer prikkelt.

Voorstelling: ONT-MOET

Rennen en vliegen. Tot voorkort de normaalste zaak van de wereld. Nog even snel dat ene belletje plegen, de was in de machine stoppen, op de fiets springen, iets afgeven bij je ouders, het volgende ophalen bij een vriendin, papier printen voor dat ene project waar je mee bezig bent terwijl je ondertussen alweer aan de telefoon hangt met de volgende afspraak van je ellenlange to-do-list. Nog niet zo lang geleden verlangde we ernaar om vaker vanuit huis te werken, dat ene schooluur te skippen en in bed te blijven liggen of een feestelijke ontmoeting met vrienden te cancelen.

Sinds maart 2020 werd dit ineens werkelijkheid. We werken vanuit huis, volgen een les vanuit ons bed en hoeven we geen feestelijke ontmoetingen meer te cancelen, want die hebben zichzelf al gecanceld… We gingen van een wereld vol ontmoetingen en moeten, naar niets meer moeten.

Ont-moeten. En dat is precies waar de nieuwste voorstelling ONT-MOET van Theatergroep SubSub overgaat.

De acteurs nemen je mee op een ontdekkingsreis, op zoek naar ‘echt’ contact, zonder écht contact. Want wat is ontmoeten eigenlijk en hoe doe je dat? Ze nemen je mee in een reis waarin de balans opnieuw wordt opgemaakt. Want wat gebeurt er als je niet meer moet? Als niemand meer iets zou moeten, ontstaat er dan een anarchie? Niets moeten, geeft dat rust of onrust en op wat voor manier?

Workshop: Esther Bolte

De Noorderlingen

Opleiding én theaterhuis voor talentvolle jongeren tussen 12 en 21 jaar. We bieden talenten een meerjarig lesprogramma, gegeven door een team van makers: van acteurs en regisseurs tot componisten en choreografen. De Noorderlingen staat ruim 30 jaar garant voor spelers en makers die een aanwinst zijn voor het landelijke theater- en filmcircuit.

Voorstelling: 3 korte films | SILENCE | YOUNG.FREEDOM | TIME.CHANGE

Van mei t/m juli lanceert Back2Back een filmreeks gemaakt door, voor en met jongeren uit het Noorden! Verschillende makers en jongeren geven deze korte video’s vorm en geluid. Kaatsend tegen de muur van het verleden gaan ze op zoek naar verhalen van nu en kijken ze vooruit. Back2Back bestaat uit De Noorderlingen Vooropleiding Theater, NITE, Jonge Harten Theaterfestival & Theater De Steeg.

De eerste twee video’s uit de filmreeks (SILENCE & YOUNG.FREEDOM) zijn gemaakt in het kader van Theater Na de Dam en gelanceerd op 4 en 5 mei. De video TIME.CHANGE is gemaakt in het kader van vaderdag.

SILENCE & YOUNG.FREEDOM

Jongeren van De Noorderlingen Vooropleiding Theater uit Groningen verdiepen zich met theatermaker Sara Scholten in de Tweede Wereldoorlog. Kaatsend tegen de muur van het verleden gaan ze op zoek naar verhalen van nu en werpen een blik op de toekomst. Samen met jongeren van de Internationale Schakelklassen (ISK) onderzoeken ze met elkaar en ouderen de thema’s stilte, jong zijn en vrijheid. Deze ontmoetingen vormen de basis voor de filmpjes SILENCE en YOUNG.FREEDOM.

Should I stand still? Stack layers on top of each other – and look through all those perspectives in different times from different eyes. Should I scream?

Workshop: Tim van der Molen | Nicole Bakker

Een fysieke workshop in het moment, waarin van alles kan en zal gebeuren. Het lichaam in het nu, de stem klinkt, de ruimte beweegt het spel begint….

Theaterschip

Het Theaterschip is gespecialiseerd in talentontwikkeling. De jonge explorerende mens staat centraal, alles draait om hem of haar. Ongeacht achtergrond, ambitie of talent staat zijn of haar ontwikkeling als speler of maker in de schijnwerpers. Het ontdekken en ontwikkelen van het (podium)kunsttalent. Daar gaat het om. In onze visie wordt deze zoektocht niet alleen individueel afgelegd. Het vergt momenten of plekken waar de deelnemers samenkomen, verbindingen leggen, dwarsverbanden zoeken en (multidisciplinair) uitgedaagd worden. Dit doet het Theaterschip door activiteiten aan te bieden waarbij het proces (het ontwikkelen) of het product (het maken van professionele producties met jonge mensen) centraal staat.

Voorstelling: All by myself, don’t wanna be all by myself… (anymore)

Waar we voor Corona vaak de behoefte hadden even alleen te zijn, hebben we nu meer dan ooit behoefte aan een groep. Vooral niet meer alleen, tussen steeds dezelfde muren te zijn.

Maar ook in een groep kun je soms alleen staan. Of zijn we juist een groep omdat we allemaal alleen zijn?

Wie ben je als je alleen bent? En wat is erger, je alleen voelen in een groep of je alleen alleen voelen?

In de voorstelling All by myself, don’t wanna be all by myself… (anymore) zien we zeven jonge performers in een zoektocht naar wat alleen zijn met ze doet en hoe ze proberen een groep te vormen.

Film: Bokser

Een film over winnen en verliezen waarin we de hoofdpersoon, Dies, volgen.

In een wereld waarin presteren zo belangrijk is geworden zijn we allemaal bang om te verliezen. Bang om te moeten gaan met teleurstellingen en gebreken. Door te winnen worden we gezien en gewaardeerd. Het winnen en vervolgens het onafwendbare verliezen staat centraal, in welke vorm dan ook. In Bokser laten we dit zien door middel van topsport. Want als er iets tot de verbeelding spreekt is het wel de functie van sport in onze maatschappij. Bokser is een film van het Theaterschip en KASKO.

Workshop: Marleen Hendrickx

Tijdens de workshop gaan we van vorm naar inhoud door middel van viewpoint (training in de leer van ensemble). Het is een fysieke workshop, waarbij het lijf het startpunt is. We gaan onderzoeken wat lijven in de ruimte al kunnen zeggen zonder inhoud om van daaruit naar composities (vormen) te gaan. Dat zal uiteindelijk de aanzet zijn tot inhoud.

Naar de agenda